[T2] [VB] Hot engine

Robert Mann robtmann7 at gmail.com
Fri Sep 27 21:14:09 PDT 2019


     I hesitate to go sarcastic about digital, but I have no difficulty
with the thermocouple acting as spark plug washer, driving the admittedly
delicate millivoltmeter made for aircraft in Santa Rosa (they seem to have
recovered from the fire which swept thru).

     I regret my lack of °F fluency.  My CHT guage is in °C.  Half-throttle
cruising 110 C {166 F}  Hillclimbing flat-out in 3rd 150 C (c.240 F} and I
somehow become nervous about there.

     BTW I've never liked that position for the thermocouple.  Doubtless
someone has drilled & tapped a suitable part of the head near the plug  ...

On Sat, Sep 28, 2019 at 10:56 AM Chris Dreike <cdreike at gmail.com> wrote:

>  Thanks Jason,
> I think I have covered all of the bases you mentioned.
> All engine seals are in place. I have the doghouse system.
> I have Scat Cool Tins on the bottoms of the cylinders. (Maybe this is a
> problem and I should use the stock VW pieces?)
> I do not have thermostat flaps installed on the engine. If I pull it, I
> will install and wire them in the open position.
> I have a wide band sensor from Innovate and have managed to calibrate the
> megasquirt reading to the innovate gage to within about .2.
> I have an Innovate CHT gage with sensors on sparks 1 and 3. 1 is always
> about 15 degrees cooler at around 350F. I checked this with a laser temp
> gage and it matches within about 5 degrees F.
>
> Today I started adjusting the A/F ratio settings and reduced the spark
> advance.
>
> I took a drive up the local "hill" about 700 foot elevation rise and only
> saw 380F in 3rd gear at 45mph at WOT. Cooled slightly when I changed to 4th
> at WOT however could not quite pull the hill.
> I'm going to take a drive down the freeway tonight after traffic dies down
> and see what happens. Coming back the other night going slightly downhill
> at 50% throttle I was seeing 360-380F. Not good. Should have been about
> 310.  At WOT the temp just went up and up.
>
> Cheers,
> Chris
>
> On Fri, Sep 27, 2019 at 2:48 PM Jason Laster <jason at fasterlaster.com>
> wrote:
>
> > A few thoughts that might help.  First off I ran a 1776 (carb) in my 66
> > camper for years.  Totally loaded down with 6 people and a dog with
> camping
> > gear.  There is enough cooling in the bus with a doghouse for this type
> of
> > punishment based on my experience.
> >
> > Double check the engine cooling aspects.
> > Engine seal in place.
> > All engine tin installed (especially those little pieces on the bottom of
> > the cylinder fins).
> > Are there thermostat flaps in place and are they indeed operational?
> >
> > Be sure and double check the AFR with some sort of other calibration.  I
> > found on my megasquirt system it reported a little lower than what the
> > actual innovative gauge that came with my LC-2 reports.  I bet that isn't
> > enough to worry about however.
> >
> > Another aspect to consider is how you are getting engine head temps?  Is
> > it a regular CHT gauge that connects under the spark plugs, or is this
> the
> > MS reading?  Could this just be the normal reading for your engine when
> > it's just really hot ambient temp?
> >
> > --
> > Jason
> >
> _______________________________________________
> type2 mailing list
> type2 at type2.com
> http://type2.com/cgi-bin/mailman/listinfo/type2


More information about the type2 mailing list